Uspjeh za UAE
0

Letjelica Hope ušla u orbitu Marsa

D. B.
Ujedinjeni Arapski Emirati slave uspjeh svoje prve misije na Mars nakon što je letjelica Hope ušla u orbitu Crvene planete.

Letjelica Hope je lansirana prije sedam mjeseci, a da bi je "uhvatila" gravitacija Marsa, morali su biti izvršeni manevri kočenja. Naučnici sada mogu proučavati atmosferu Crvene planete zahvaljujući instrumentima koji će između ostalog pratiti kako neutralni atomi vodika i kisika, ostaci vode na Marsu, "cure" u svemir. Tokom tog procesa će Hope snimati i slati spektakularne fotografije planete visoke rezolucije.

Utorak je bio najvažniji dan misije, a na kraju je sve prošlo prema planu. Letjelica Hope se približavala Marsu brzinom od 120.000 km/h, a bio je potreban rad motora za precizno kočenje u trajanju od 27 minuta kako bi ušla u orbitu umjesto da završi dalje u svemiru.

"Ulazak u orbitu Marsa je bio najvažniji i najopasniji dio našeg putovanja, letjelica Hope je izložena velikom pritisku. Nakon ovog uspjeha se pripremamo za prikupljanje naučnih podataka", rekao je direktor projekta u Svemirskom centru Mohammed bin Rashid.

Odbrjavanje do velikog trenutka prikazano je na Burj Khalifi u Dubaiju, najvišoj građevini na Zemlji.

Hope sada kruži oko Marsa na udaljenosti između 1.000 i 50.000 km.