Misija Shenzhou-15
10

Kina poslala nove članove posade na svemirsku stanicu Tiangong

D. B.
Tri kineska astronauta otputovala su na svemirsku stanicu Tiangong, čime je obavljena prva razmjena posade u orbiti.

Bit će to druga kineska stalna naseljena svemirska stanica nakon što je Kina isključena iz programa Međunarodne svemirske stanice (ISS) 2011. godine. Nova posada će boraviti u stanici šest mjeseci nakon što zvanično zamjeni troje kolega koji su stigli u junu.

Period predaje dužnosti će trajati sedam dana i poslužit će kao test mogućnosti stanice da primi šest astronauta istovremeno.

Nova posada je otpotovala u utorak u svemirskoj letjelici Shenzhou-15 lansiranoj iz Centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine. Ovo je posljednja od 11 misija koje su bile potrebne za sastavljanje stanice, a koja će biti u funkciji desetak godina. Stanica će poslužiti za obavljanje eksperimenata u uvjetima gotovo bez gravitacije.

Povratak prve posade na Zemlju očekuje se početkom decembra, a nova posada će se fokusirati na instalaciju opreme i postrojenja oko stanice. Konstrukcija će biti završena do kraja ove godine.

Kineski svemirski program je ranije poslao robotske rovere na Mars i Mjesec, a ova zemlja je postala treća s posadom u orbiti.

Tim misije Shenzhou-15 predvodi 57-godišnji Fei Junlong, koji je 2005. godine bio komandant misije Shenzhou-6. Ovo je njegov prvi odlazak u svemir nakon te misije.

U periodu od narednih deset godina očekuje se da će Kina godišnje lansirati dvije misije s posadom prema svojoj stanici.