Spustit će se u pustinju
18

Kapsula OSIRIS-REx se približava Zemlji, nosi uzorke asteroida Bennu

D. B.
Kapsula OSIRIS-REx, koja nosi uzorke asteroida Bennu, približava se Zemlji te će u nedjelju ući u njenu atmosferu brzinom 15 puta većom od brzine puščanog metka.

Kada kapsula američke svemirske agencije NASA-e uđe u atmosferu naše planete, na nebu će se pojaviti vatrena kugla. Međutim, toplotni štit će je zaštititi, dok će padobrani usporiti njeno spuštanje u pustinju u Utahu.

Kapsula nosi izuzetno vrijedan teret, a to su uzorci asteroida Bennu, svemirske stijene koja bi trebala odgovoriti na brojna pitanja naučnika.

"Kada dobijemo 250 grama uzoraka asteroida Bennu, imat ćemo pristup materijalu koji je postojao prije naše planete, a možda i prije našeg Sunčevog sistema. Pokušavamo naučiti nešto o našem nastanku, odnosno kako se Zemlja formirala i zašto je naseljiv svijet. Također, zanima nas i odakle voda u okeanima, kako su nastali zrak i atmosfera, ali i ono najvažnije, šta je izvor organskih molekula koje čine život na Zemlji", izjavio je profesor Dante Lauretta.

Inženjeri su obavili posljednja podešavanja putanje letjelice OSIRIS-REx, a sada je preostalo samo donijeti odluku da li će u nedjelju ispustiti kapsulu na Zemlju ili ne.

Misija s ciljem prikupljanja uzoraka asteroida počela je 2016. godine, NASA je lansirala sondu prema svemirskoj stijeni širokoj 500 metara, nakon čega je uslijedilo dvogodišnje putovanje i dvogodišnje mapiranje prije nego je tim misije odredio lokaciju na površini Bennua adekvatnu za prikupljanje uzoraka.

Uzorci su prikupljeni 20. oktobra 2020. godine pomoću mehanizma koji je ostvario kontakt s asteroidom, a ispušten je i azot pod pritiskom koji je napravio krater veličine 8 metara. Materijal je "letio" na sve strane, ali je završavao i u sabirnoj komori. Sada NASA-u dijeli svega nekoliko sati od spuštanja uzoraka asteroida u pustinju Utaha, a kada se to dogodi, kapsula će biti transportovana helikopterom u Svemirski centar Johnson u Teksasu, gdje se nalazi čista prostorija specijalno napravljena za analizu uzoraka.

Bennu sadrži mnogo vode koja čini do 10 posto njegove mase, a koja se nalazi u njegovim mineralima.