Izazvao skandal
1

Izraelski naučnici utvrdili da je artefakt za kojeg se tvrdilo da nosi ime cara Darija krivotvorina

F. H.
Foto: ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY
Foto: ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY
Otkriveno je da je navodno drevni artefakt s imenom perzijskog cara Darija Velikog pronađen u Nacionalnom parku Tel Lachish, objavila je Izraelska uprava za antikvitete.
Ulomak keramike, za koji je objavljen da je star 2.500 godina, otkriveno je kao krivotvorina, a profesorica arheologije ga je prošlog ljeta postavila u nacionalni park.

Prema IAA-i, komad keramike ostavio je strana naučnica koji je prošlog augusta vodila iskapanja u Tel Lachishu. Dok je boravila tamo, demonstrirala je drevni aramejski jezik grupi studenata ispisavši "24. godina Darijeva" na izvornom pismu.

Međutim, tada je slučajno ostavila fragment iza sebe, gdje ga je otkrio Eylon Levy, savjetnik za medije izraelskog predsjednika.

"Uprava za antikvitete preuzima odgovornost za incident", rekao je glavni naučnik IAA-e prof. Gideon Avni,

"Keramiku su proučavali dr. Hagai Meshgav, svjetski poznati stručnjak za drevno aramejsko pismo, i arheolog Sa'ar Ganor, koji proučava Tel Lakish, ali ispostavilo se da smo naišli na 'prerušeni natpis'.' "

Nastavio je, rekavši da je "s etičko-naučne tačke gledišta, incident vrlo ozbiljan. Ostavljanje ugravirane adrese na mjestu bilo je nemarno, a to je dovelo do zablude istraživača i narušavanja naučne istine.

"Incidente ove vrste koji su se dogodili u arheološkim istraživanjima možete nabrojati na prste jedne ruke", dodao je.

U svjetlu događaja, IAA je izjavila da će preispitati svoje procedure u vezi sa stranim timovima za iskapanja koja rade u Izraelu.