Snimaju dokumentarac
82

Inozemni arheolozi istražuju cestu u Kladnju kojom su prije dvije hiljade godina kročili rimski i osmanski vojnici

A. K.
Grupa inozemnih arheologa i stručnjaka iz oblasti filma proteklih dana boravila je na području Kladnja, kako bi dodatno istražili te dokumentovali rimsku cestu, odnosno put kojim su prije nešto više od dvije hiljade godina kročili rimski i osmanski vojnici.

Bh. istraživači prije tri godine su otkrili cestu iz rimskog doba koja se s prijevoja stara Karaula, na putu Sarajevo - Tuzla, pružala jugoistočnim obroncima planine Konjuh i silazila u Kladanj. Ovakvo otkriće probudilo je i zainteresiranost kod inozemnih istraživača i arheologa.

Naime, arheološki tim je posjetio općinu Kladanj s ciljem dokumetovanja tragova Rimskog carstva na ovim prostorima, tačnije rimske ceste.

Ovu grupu predvodio je producent Rick Spurway, a čine je još i Brigitte Cech, stručnjakinja iz oblasti rudarske i industrijske arheologije te bivša univerzitetska profesora u Beču, kao i Andrew Wilson, stručnjak iz klasične arheologije i profesor arheologije Rimskog carstva na Univerzitetu u Oxfordu. Njegov glavni istraživački interes je ekonomija rimskog sveta i antička tehnologija.

U grupi se nalaze i Frank Stremke, stručnjak za sudansku arheologiju i osnivač firme koja usluge savremene tehnologije za arheološka istraživanja, potom Heimo Urban koji je ekonomista i bivši direktor banke u Grazu, sa decenijskim iskustvom u ispiranju zlata te naposlijetku Rick Spurway, producent, osnivač i direktor Spurfilm - Spurway Film and TV.

"Ova grupa trenutno radi na ambicioznom projektu koji prati put Rimskog carstva, od njegovih početaka, širenja, vrhunca moći pa sve do njegovog pada. Njihov cilj je stvoriti dokumentarni film koji će zabilježiti ostatke ovog perioda. Njihovo putovanje ih je vodilo od Portugala preko Španije sve do Bosne i Hercegovine, Gornjeg Vakufa i Kladnja, gdje su snimali dijelove Rimske ceste koja se odupire vremenu i nalazi u odličnom stanju", naveli su iz Općine Kladanj.

Kako ističu, stručnu ekipu posebno su oduševili pejzaži i ambijent u kojem se nalazi rimska cesta.

Jedan od rezultata projekta će biti dokumentarni film, u kojem će, pored svih ostalih dokumentovanih država i gradova sa rimskim ostacima, rimska cesta iz Kladnja naći svoje mjesto.