Druga misija u svijetu
86

Indija lansirala satelit za proučavanje crnih rupa

D. B.
Indijska svemirska agencija ISRO lansirala je satelit te započela misiju proučavanja crnih rupa i astronomskih objekata.

Lansiranje je obavljeno iz svemirske luka Sriharikota u ponedjeljak, a riječ je o tek drugoj misiji na svijetu ove prirode nakon što je američka svemirska agencija NASA lansirala svoju misiju 2021. godine. ISRO želi pomoći naučnicima da unaprijede svoje znanje o crnim rupama.

"Ispred nas je uzbudljivo vrijeme", izjavio je glasnogovornik ISRO-aa nakon lansiranja.

Crna rupa je prostor u kojem s ematerija urušila u sebe, a gravitaciono privlačenje je toliko snažno da ništa, čak ni svjetlost, ne može "pobjeći". Crne rupe nastaju eksplozivnim nestankom određenih velikih zvijezda, a neke su zaista ogromne. Veličinom su milijardama puta veće od mase našeg Sunca.

Satelit agencije ISRO nazvan X-ray Polarimeter Satellite ili kraće XpoSat, ima za cilj da provede detaljno istraživanje crnih rupa. Njegova proizvodnja je koštala oko 30 miliona dolara, dok njegov očekivani životni vijek iznosi pet godina.

Lansiranje je uslijedilo nakon izuzetno uspješne godine za ISRO. U augustu je agencija uspješno spustila letjelicu Chandrayaan-3 u blizini Južnog pola Mjeseca, a to je regija koju nije dosegla nijedna druga misija. Nekoliko dana kasnije je lansirana Misija Aditya-L1 s ciljem proučavanja Sunca.

Najnovije lansiranje je tek jedno od nekoliko projekata koje je ISRO isplanirao za ovu godinu.

"Godina 2024. će biti godina pripreme za Gaganyaan", dodao je glasnogovornik govoreći o projektu čiji je cilj slanje tri astronauta u nisku orbitu Zemlje te njihov povratak nakon tri dana.

ISRO je obavio prve u seriji testnih letova za ovu misiju još u oktobru 2023. godine, a plan je da sve bude spremno za slanje posade u orbitu do 2025. godine.