Njemačko-egipatski tim
35

Egipatske piramide nastavljaju šokirati naučnike, otkrili nove tajne prostorije

F. H.
Foto: Mohamed Khaled / Jerusalem Post
Foto: Mohamed Khaled / Jerusalem Post
Unatoč godinama istraživanja egipatskog arheološkog blaga, istraživači su nastavili otkrivati nove tajne i misterije s drevnih nalazišta, navodi se u izjavi koju je dao Univerzitet Julius Maximilians iz Würzburga.

Istraživači iz Egipta i Njemačke otkrili su nove prostorije u Sahurinoj piramidi. Napori, koje je vodio egipatsko-njemački egiptolog dr. Mohamed Ismail Khaled, pomažu da se rasvijetli arhitektura piramide drugog kralja Pete dinastije (2400. pr. Nove ere.) i prvog kralja koji je pokopan u Abusiru.

Iskopavanja su započela 2019. godine, kada su istraživači započeli s radom na stabilizaciji podkonstrukcije kako bi istraživanja mogla sigurno započeti. Tim je po prvi put uspio osigurati grobne odaje kralja Abusira.

Što se krije iza misterioznog tunela?

Tim je otkrio izvorne dimenzije komore i nacrt predprostora, koji je bio znatno oštećen. Upravo zahvaljujući ovom otkriću istraživači su uspjeli otkriti nove zidove koji su prikrivali srušene stare. Istočni zid pretprostora bio je jako oštećen, a vidljiv je još samo sjeveroistočni ugao i oko 30 centimetara istočnog zida.

Iskopan je niski prolaz koji je 1836. izvorno otkrio John Perring. Kad je ekipa naišla na raspadajući tunel, bio je potpuno ispunjen krhotinama i tim nije mogao proći. Tim je uspio dokazati Perringovu teoriju da je prolaz vodio do skladišta. Do sada je otkriveno osam spremišta.

Koristeći najsavremeniju tehnologiju, uključujući 3D lasersko skeniranje sa ZEB Horizon prijenosnim LiDAR skenerom iz GeoSLAM-a, istraživači su sarađivali s timom 3D Geoscan kako bi proveli detaljna istraživanja unutar piramide. Korištenje ove tehnologije omogućilo je timu da izgradi sveobuhvatno sveobuhvatno mapiranje kako ekstenzivnih vanjskih područja tako i uskih hodnika i komora unutar, piše Jerusalem Post.