Izgubljen 2.000 godina
0

Da li je ovo prvi portret Isusa Krista?

Sarajevo-x.com
Nakon što je 2.000 godina bila zakopana u pećini u Jordanu, otkrivena je knjižica koja sadrži portret ljudskog lica. Historičari Biblije pokušavaju utvrditi da li se radi o portretu Isusa Krista.

Historičari istražuju da li je slika, na kojoj se može vidjeti lik čovjeka koji na glavi nosi krunu od trnja, nastala u Isusovo vrijeme, te da li su je načinili oni koji su ga poznavali.

Portret je dio knjižice malo manje od kreditne kartice, koja je pronađena u pećini u udaljenom jordanskom selu sa pogledom na Galilejsko more. Dio je kolekcije od 70 knjiga pronađenih na istom mjestu. Historičari vjeruju da su kolekciju knjiga napravili Isusovi sljedbenici tokom nekoliko desetljeća nakon njegovog raspeća. Najubjedljiviji dokaz da su knjige kršćanske je jedna ploča koja predstavlja mapu Jerusalema, te koja sadrži križeve izvan gradskih zidina.

Na knjižicama se vidi jedna rečenica na starohebrejskom jeziku. Čini se da piše "Spasitelj Izraela", piše Daily Mail.

Otkrića su se navodno dogodila između 2005. i 2007. godine. Direktor jordanskog Odjela za antikvitete, Ziad al-Saad, vjeruje da su knjižice napisali Isusovi sljedbenici nedugo nakon njegove smrti.

"Prvi podaci su ohrabrujući. Mislim da je ovo veoma važno otkriće, možda i najvažnije u historiji arheologije", rekao je Al-Saad.

Knjižice su trenutno u posjedu Hassana Saida koji živi u selu Shibli-Umm Al-Ghanam u Izraelu. Odbio je prodati ih, ali je dao dva uzorka za analizu koja će biti objavljena u Engleskoj i Švicarskoj.

Saida tvrdi da knjižice, koje sadrže poruke na hebrejskom i starogrčkom jeziku, u vlasništvu njegove porodice duži vremenski period, te da ih je otkrio njegov pradjed. On poriče da ih je prokrijumčario u Jordan.

Međutim, postoje priče da je njegov poslovni partner kupio knjižice od seljaka u Jordanu prije pet godina. On je navodno knjižice prenio preko granice u Izrael. Saida vjeruje da u toj zemlji one imaju posebnu moć.

Jordanska vlada ulaže napore da artefakte vrati u Jordan, jer oni predstavljaju "veliko otkriće u historiji kršćanstva".