Nauka
4

Britanski naučnici uzgajaju ljudske organe u svinjama

Klix.ba
Britanski naučnici stvorili su ljudsko-svinjske embrione kombinirajući matične ćelije ljudi i DNK svinje kako bi uzgajali ljudske organe u tijelu svinja. Cilj im je riješiti problem nedostatka organa za transplantaciju.

Ovaj program naišao je na osudu kritičara koji kažu da takvi hibridi predstavljaju "vrijeđanje ljudskog dostojanstva". Hibridini embrioni implantiraju se u žive svinje i razvijaju se 28 dana prije nego budu testirani i uništeni.

Ideja je da se takav embrion razvije u svinji i fetus bi imao organ napravljen od ljudskih ćelija. Ovi organi bi se mogli izvaditi i transplantirati u pacijente kojima su potrebni organi.

Eksperti su podijeljeni između etike i napredovanja u genetskom istraživanju. Pristalice su kazale kako bi ovo smanjilo broj umrlih osoba koje čekaju na transplantaciju organa. Protivnici su kazali da je ovo zastrašujuće poput "Frankensteinove nauke".

Naučnici trenutno rade na stvaranju pankreasa. Hibridne životinje još nisu dozvoljene tako da nije poznato šta će se desiti s ovim projektom. Poznato je da je Velika Britanija prva zemlja koja je dozvolila vantjelesnu oplodnju embrionom koji se sastoji od ćelija tri roditelja te je dozvolila genetske promjene na ljudskim embrionima. Ipak, ni u jednom nisu bili uspješni jer je ljudsko tijelo odbacivalo strano tkivo.