Pronađen novi zapis
0

Biblija je možda pisana i ranije nego što se smatralo

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Naučnici su pronašli hebrejske spise koji datiraju iz 10. stoljeća prije nove ere, odnosno iz perioda vladavine kralja Davida. Ovaj pronalazak bi mogao značiti da su neki dijelovi Biblije pisani stoljećima ranije no što se smatralo do sada.

Naime, naučnici su vjerovali da je Stari zavjet (koji je pisan na hebrejskom) nastao u šestom stoljeću prije nove ere. Međutim, novopronađeni tekst koji je nedavno dešifriran je barem četiri stoljeća ranije pisan.

"Taj zapis dokazuje da je kraljevstvo Izrael postojalo i u 10. stoljeću p.n.e., odnosno da su barem neki biblijski tekstovi pisani stotinama godina ranije no što se do sada smatralo“, kazao je Gershon Galil, profesor na Univerzitetu Haifa u Izraelu koji je i dešifrirao pronađeni tekst.

Naime, tekst je pronađen prije godinu dana tokom iskopavanja u Khribet Qeiyafai u blizini izraelske doline Elah. Istraživanja su proveli arheolozi sa Univerziteta u Jeruzalemu i na samom početku istraživanja nisu mogli otkriti da li je tekst pisan na hebrejskom ili na nekom od lokalnih jezika.

No, profesor Galil je uspio dešifovati tekst.

"U tekstu su korišteni glagoli koji su karakteristični za hebrejski jezik. Također, pojedine riječi koje se pojavljuju u tekstu kao što je almanah (udovica) su specifične za hebrejski jezik i posve se drugačije pišu na drugim lokalnim jezicima“, kazao je profesor Galil.

Pronađeni tekst je napisan na komadu keramike, a na njemu je zapisano kako bi ljudi trebali tretirati robove, udovice, i siročad, objavio je AP.