Nauka
2

Arheologinja tvrdi da je našla kosti Kleopatrine sestre

Klix.ba
Hilke Thur, arheologinja iz Beča, je početkom ove sedmice izjavila da je identifikovala skeletne ostatke Kleopatrine sestre ili polusestre koja je ubijena. Međutim, svi eksperti nisu ubijeđeni u to.

Naime, dokazi da pronađeni ostaci zaista pripadaju Arsione IV, Kleopatrinoj sestri ili polusestri, nisu konačni. Eksperti su pokušali uraditi DNK analizu, ali su kosti stare 2.000 godine previše puta pomjerane da bi se dobili zadovoljavajući rezultati, piše Discovery News.

Arsione IV je bila mlađa sestra ili polusestra Kleopatre. Obje su bile kćerke Ptolomeja XII Auleta, ali nije poznato da li su imale istu majku. Kada je Ptolomej XII umro, Kleopatra je naslijedila prijestolje zajedno sa svojim bratom Ptolomejem XIII. Međutim, on je vrlo brzo zbacio Kleopatru sa prijestolja. Julije Cezar je stao na Kleopatrinu stranu, a Arsione se pridružila egipatskoj vojsci koja se suprotstavila rimskim snagama.

Rimljani su pobijedili, a Arsione je zarobljena. Dozvoljeno joj je da živi u izgnanstvu u Efesu, drevnom grčkom gradu koji se nalazi na tlu današnje Turske. Međutim, Kleopatra je smatrala da joj Arsione predstavlja prijetnju i naručila je njeno ubistvo 41. godine prije nove ere.

Arheolozi su skeletne ostatke iskopali 1904. godine tokom istraživanja strukture poznate kao Oktagon. Skeletni ostaci, koji su pipadali mladoj ženi, su pronađeni u posebno izgrađenoj posmrtnoj komori u građevini.

Kako kaže Thur, sama struktura i vrijeme izgradnje ukazuju na to da skelet pripada Arsinoe. Eksperti su utvrdili da je građevina izgrađena sredinom prvog stoljeća prije nove ere, a Thur tvrdi da je oktagonalni oblik građevine kreiran u obliku svjetionika u Aleksandriji, jednog od sedam svjetskih čuda drevnog svijeta. Aleksandrija je i rodno mjesto Arsinoe.

"Svako ima akademsko pravo da opovrgava sve ono što neko drugi otkrije. To se stalno dešava", rekla je Thur osvrčući se na neslaganje eksperata po pitanju pronađenih ostataka.