Nauka
21

Američka naučnica razvila pancir od metalne pjene

Klix.ba
Hiljadama godina u prošlost, ljudi su u ratovima nosili zaštitu načinjenu od neke vrste metala, ali je svemu došao kraj pronalaskom baruta i vatrenog oružja koji je probijao oklope bez preveviše muke.

Onda je 1965 godine izumljen kevlar, oklop koji se tada pojavio u obliku pancirnih prsluka ulio je novu nadu u zaštitu protiv vatrenog oružja. Ipak, tada je na scenu došla municija koja i ovu zaštitu "uredno" prevazilazi.

Danas se čini kako je inovacija zaštite od vatrenog oružja na pragu trećeg pronalaska koji bi mogao stati u kraj i pancirnim mecima – metalna pjena.

Novi pancir je razvila američka profesorica mehanike i aeronautike Afsaneh Rabiei, a njen izum toliko upija energiju udara metka da depresija koju zrno stvara iznosi svega osam milimetara.

Afsaneh Rabiei
Afsaneh Rabiei

Sam materijal je debljine 250 milimetara i načinjen je od ploče bor karbida, unutrašnjeg sloja metalne pjene i stražnje ploče jakog aluminijuma ili kevlara.

Rabiei je uspješnost pjene testirala sa NATO-ovom standardnom municijom od 7.62×51 milimetara, kao i mecima od 7.62×63 milimetara koji se danas rijetko koriste.

Materijal je prolazi standarde američkog Ministarstva odbrane za pancire tipa IV koje po definiciji mogu spriječiti prodiranje municije namijenjene probijanju klasičnih pancira.