U provinciji Hainan
33

Napreduje izgradnja kineskog "nuklearnog otoka", postavlja se prvi reaktor

D. B.
Izgradnja višenamjenskog nuklearnog reaktora Linglong One počela je u provinciji Hainan na jugu Kine, javlja Kineska centralna televizija.

Korporacija China National Nuclear Corporation je zadužena za izgradnju Linlong One reaktora baziranog na kineskom neovisnom istraživanju i pravima na intelektualno vlasništvo. Budući da je dizajniran da zadovolji različite energetske potrebe ovog područja, ovo je prvi reaktor ovog tipa u svijetu, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Kada bude završen, reaktor Changjiang ACP100 će proizvoditi milijardu kWh električne energije godišnje, što je dovoljno da se zadovolje potrebe 526.000 domaćinstava. Reaktor je dizajniran za proizvodnju električne energije, pare, za grijanje i desalinizaciju morske vode.

Istraživanja su pokazala da će u budućnosti biti izgrađena dodatna važna infrastruktura poput generatora pare.

Očekuje se da će izgradnja biti završena za 58 mjeseci, a projekt Linlong One je započet u julu 2021. godine. Smatra se veoma sigurnim, brzim za izgradnju, prilagodljivim i slično. U aprilu ove godine je postavljena čelična reaktorska jama.

Projekt je zajednički poduhvat kompanija China National Nuclear Power i China Nuclear Power Engineering Group te kineskog Instituta za nuklearnu energiju.