Potiče iz 18. stoljeća
19

Mač indijskog vladara prodan za više od 17 miliona dolara

D. B.
Mač Tipua Sultana, kralja iz 18. stoljeća poznatog po ulozi komandanta u ratovima u južnoj Indiji, prodan je na aukciji održanoj u Londonu za 17,4 miliona dolara.

Mač je prodan u utorak, a prodajna cijena je bila sedam puta veća od procijenjene. Time je oboren rekord za predmet iz indijske i islamske kulture koji je ikada prodan na aukciji, saopćeno je iz aukcijske kuće Bonhams.

"Mač ima izvanrednu historiju, zadivljujuće porijeklo i umijeće izrade bez premca. Nije bilo iznenađenje što su se dva kupca borila za njega. Oduševljeni smo rezultatom aukcije", izjavio je Nima Sagharchi, koji je zadužen za islamsku i indijsku umjetnost u Bonhamsu.

Tipu je vladao kraljevstvom Mysore u južnoj Indiji između 1782. i 1799, godine te je zaslužio nadimak "Tigar iz Mysorea" zbog žestoke odbrane svog kraljevstva.

On je bio pionir upotrebe raketne artiljerije u ratovima te je transformisao Mysore u najdinamičniju ekonomiju u Indiji. Ubile su ga britanske snage 4. maja 1799. godine kada su napale njegov kraljevski grad Seringapatam, danas poznat kao Srirangapatna.

Nakon Tipuove smrti je njegov mač, koji je pronađen u privatnim odajama njegove palače, uručen britanskom general-majoru Davidu Bairdu za njegovu hrabrost.

Tipu je spavao u mreži okačenoj za plafon njegove spavaće sobe, a mač je uvijek bio pored njega. Drška mača je ukrašena zlatnom kaligrafijom, dok je na oštrici perzijski natpis "mač vladara".