Košta 24 miliona eura
65

Katamaran na hibridni pogon je superjahta i amfibija

D. B.
Lazzarini Design Studio je predstavio još jedan nevjerovatan koncept superjahte pod nazivom Pagurus.

Inovativni Pagurus je zapravo kombinacija katamarana i amfibije na hibridni pogon uz sve karakteristike luksuzne superjahte. Remek-djelo teško 52.999 kg s lakoćom prelazi iz vode na kopno zahvaljujući svom solarnom pogonu.

Lazzarini Desing Studio je poznat po svojim ekscentričnim i sjajnim dizajnima superjahti, a među njima je megajahta u obliku ajkule te megajahta u obliku labuda.

Kada je riječ o Pagurusu, drug je 25 metara, a prostor za boravak se može prilagoditi željama i potrebama vlasnika. Dva trupa mogu imati po dvije ili tri spavaće sobe, kuhinju i kupatilo, a nude dovoljno mjesta za osam putnika i četiri člana posade.

Pagurus se u vodi kreće zahvaljujući dva dizelska motora od 890 KS i dvostrukim krmenim propelerima koji omogućavaju brzinu do 24 čvora. Ispod jahte su uronjena četiri čelična cilindra koji proizvode energiju za punjenje baterija tokom plovidbe.

Kad dođe vrijeme izlaska Pegurusa na kopno, aktiviraju se dodatna četiri motora sa po 440 KS, a rotirajući cilindri se spuštaju na tlo i pretvaraju katamaran u amfibiju tako da se može kretati po pijesku i blatu. Maksimalna brzina na kopnu iznosi 35 km/h.

Katamaran je opremljen i solarnim panelima, a korištenjem električnog pogona maksimalna brzina se ograničava na 15 km/h.

Ukupna snaga katamarana iznosi 3.540 KS.

U centralnom dijelu katamarana je kormilo, a tu je i prostor za različita vozila koja se postavljaju na platformu za spuštanje na površinu, odnosno tlo kada je to potrebno.

Katamaran se može naručiti po cijeni od 24 miliona eura.