Prva je bila Wallis Warfield Simpson
0

Žena nije bila ličnost godine magazina Time skoro tri decenije

Klix.ba
Magizin Time je jučer proglasio predsjednika SAD-a za ličnost godine. Međutim, zanimljiva je činjenica da žena nije bila ličnost godine po izboru ovog uglednog magazina gotovo tri decenije.

Prvi put je Time nekoga proglasio osobom godine 1927, a prva žena koja je proglašena osobom godine bila je Wallis Warfield Simpson, Amerikanka koju je oženio britanski princ Edward, koji je kasnije postao kralj 1936. i abdicirao iste godine zbog toga što se oženio s građankom Simpson.

Nakon nje samo je još šest žena proglašeno osobom godine Chiang Kai-Shek 1937., Elizabeth II 1952., zatim nekoliko žena u isto vrijeme iz Amerike su proglašene osobama godine 1975., Corazon Aquino, prva predsjednica Filipina 1986., zatim je 2002. Time ponovo proglasio tri žene osobama godine, a 2005. godine ovu titulu je ponijela Melinda Gates zajedno sa svojim suprugom Billom Gatesom i Bonom.

Napomenimo i to da je ove godine u najuži krug za izbor osobe godine ušla i 14-godišnja Malala Yousafzai, djevojčica iz Pakistana u koju su pucali talibani, ali je laskavu titulu ipak ponio predsjednik SAD-a.