Posljedica poplava
38

Zbunjujući video nakon uragana Ian: Pliva li ajkula nasred ulice na Floridi?

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Popularni video morskog psa koji pliva predgrađem Floride nakon poplava koje je urokovao uragan Ian potvrđen je kao stvaran iako stručnjaci nisu sigurni da se radi baš o ajkuli.

U prošlosti je bilo mnogo objava na društvenim mrežama koje su prikazivale morska stvorenja kako lutaju gradovima usred katastrofalnih vremenskih nepogoda i poplava koje su uzrokovale.

Ista se stvar dogodila kada je uragan Ian ove sedmice udario u obalu Floride. Na Twitteru se pojavio video koji prikazuje morsko stvorenje kako pliva u plitkoj vodi u Fort Myersu i mnogi su sumnjali da se radi o montaži.

Međutim, konačno je potvrđeno da je video stvarno nastao za vrijeme nedavnih poplava, prema Associated Pressu.

Dominic Cameratta, mještanin Fort Myersa, snimio je video u srijedu kada je primijetio da nešto pliva ispred njegove kuće u Devonwoodu.

"Nisam znao šta je to - samo je izgledalo kao riba ili tako nešto", rekao je za Associated Press, "Uvećao sam snimak, a svi moji prijatelji su govorili: 'To je kao morski pas, čovječe!'".

Međutim, stručnjaci su bili podijeljenih mišljenja po pitanju da li se radi o ajkuli ili običnoj ribi u intervjuu za Associated Press.

Oni koji sumnjaju u postojanje morskog psa koji pliva prigradskim područjima pitali su se kako je uspio doći iz Meksičkog zaljeva u Fort Myers.

Yannis Papastamatiou, morski biolog koji proučava ponašanje morskih pasa na Međunarodnom sveučilištu Florida, objasnio je AP-u kako bi se to moglo dogoditi.

"Mladi morski psi česti su stanovnici voda niske slanosti - rijeka, estuarija, suptropskih uvala - i često se pojavljuju na sličnim videozapisima poput obalnih kanala i jezerca", rekao je Burgess.

"Pod pretpostavkom da su navedena lokacija i datum tačni, vjerovatno je da je ovaj morski pas povučen prema obali s rastućim morem", pojasnio je.

Sudeći prema nekim snimkama s mjesta gdje je uragan Ian najjače udario, nije teško zamisliti kako su morska stvorenja uspjela stići u unutrašnjost.