Zanimljivosti
0

Zbog rijetkog sindroma žena povraća stotinu puta na dan

Sarajevo-x.com
Sharon Wilson
Sharon Wilson
Svima je poznato koliko je povraćanje neugodno. Sharon Wilson ima rijedak poremećaj zbog kojeg povraća stotinu puta dnevno.

Wilsonova boluje od sindroma povraćanja skoro deset godina. Napadi se dešavaju svaki put kada se uznemiri. To je potpuno iscrpljuje.

U prošlosti je često boravila u bolnici jer se njeno tijelo nije moglo nositi sa takvim stanjem. Wilsonova povrati i do 140 puta na dan, zbog čega je prisiljena ostati u krevetu tri dana, piše "Daily Mail".

"Kada napad počne, povraćam svakih deset minuta. Moje tijelo se iscrpi i zaspim. Jedne prilike me je muž pozvao na putovanje u Pariz. Bila sam uzbuđena i to je pokrenulo napad. Tog dana sam povratila 144 puta. Također, kada smo suprug i ja bili u Las Vegasu, kako bi obnovili bračne savjete, toliko sam povraćala da sam jedva napustila hotel. Možda zvuči nevjerovatno i smiješno, ali vjerujte mi, ovo je pakao", rekla je Wilsonova.

Doktori još uvijek nisu odgonetnuli šta je uzrok sindroma povraćanja, ali se vjeruje da stres izaziva ovo stanje.

Sharon uvijek dobije napad prilikom planiranja odmora ili nekih posebnih prilika. Kada je njen pas dobio kučiće, provela je dva dana u bolnici zbog povraćanja i iscrpljenosti.

"Napadi počnu kada sam uzbuđena ili kada se veselim nečemu. Najgore mi je bilo kad su napadi trajali između jednog i tri dana svake četvrte sedmice. Ako znam da me očekuje nešto lijepo sljedećeg dana, obično noć prije toga osjećam vrućinu i vrtoglavicu. Nedugo zatim počinjem povraćati svakih deset minuta. Ukoliko nisam prisiljena otići u bolnicu, smatram se sretnom. Na bolovanju sam već godinu dana. Često pomislim da ću morati ostati u kući zauvijek", požalila se.

Doktori su mislili da je tumor hipofize uzrok čestog povraćanja, međutim nakon mnogobrojnih testova i skeniranja mozga, napokon joj je dijagnosticiran sindrom povraćanja.

Propisane su joj tablete protiv mučnine, ali je konstantno povraćanje spriječilo lijek da dijeluje. Uzimala je i amitriptilin, lijek koji je namijenjen pacijentima koji pate od migrene, kao i dijazepam kako bi zaustavila napad.

Sharon već šest mjeseci nije imala nijedan napad i nada se da će sada napokon moći normalno živjeti.

"Sretna sam što nisam imala napad već duže vrijeme. Lijep je osjećaj normalno živjeti. Samo će vrijeme pokazati da li će novi lijek dugo biti efikasan. Za sada mogu uživati u životu i radostima", rekla je Wilsonova.