Zanimljivosti
161

Zanimljivosti iz arhiva: Sud u Beogradu 1951. osudio Nikolu Nikolića zbog besposličarenja

Piše: S. H.
Među sudskim spisima i dokumentima koji čine arhivsku građu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu pronašli smo jednu neobičnu odluku suda u Beogradu 1951. godine, kojom osuđuju izvjesnog Nikolu Nikolića zbog besposličarenja.

Iako zvuči nevjerovatno ali Općinski sud u Beogradu je 1951. godine, bazirajući svoj rad na zakonima tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) osudio izvjesnog Nikolu Nikolića jer nije želio da se zaposli.

U rješenju suda navedeno je da je Nikolić rođen 1926. godine, da je pismen, neoženjen i nezaposlen, te da ranije nije kažnjavan.

"Kriv je što duže vrijeme nigdje ne radi, a neće ni da se zaposli, već život provodi u besposličarenju i skitnji. Viđa se u nepoželjnom društvu, a pored toga ima i motor koji nemilosrdno upotrebljava i troši benzin, pa se zbog toga kažnjava kaznom lišenja slobode 90 dana", navedeno je u odluci suda u Beogradu.

Nikolić je pored toga morao platiti 50 dinara kazne. On se branio time da je nekoliko puta pokušao da se zaposli, ali bezuspješno, što sud u konačnici nije prihvatio.