Zanimljivosti
0

Yakuza magazin: Samo za načitane gangstere

Klix.ba
Magazin Yamaguchi-gumi Shinpo je nedavno objavljeno zvanično glasilo najmoćnije japanske kriminalne organizacije Yakuze.

Stranice magazina krase haiku poezija, tekstovi o progonjenju nevinih i ribolovu te savjeti čitateljima kako da dobro obavljaju posao. Iako zvuči poput dosadnog crkvenog glasila, Yamaguchi-gumi Shinpo je zvanično glasilo Yakuze i nije dostupan javnosti.

Magazin se distribuira unutar grupe od 27.700 stalnih članova u pokušaju podizanja morala zbog sve oštrijih zakona protiv bandi i pobijanja lošeg publiciteta koji okružuje Yakuzu, japansku mrežu utjecajnih i nasilnih podzemnih organizacija.

Yamaguchi-gumi, sa sjedištem u lučkom gradu Kobeu, je i dalje najveća i najstrašnija organizacija Yakuze, uprkos prošlogodišnjem gubitku 3.300 članova, saopćila je japanska policija.

Naslovnica magazina sadrži poznati logo ove organizacije, u obliku dijamanta, te savjet šefa organizacije, Kenichija Shinode, mlađim članovima da paze na tradicionalne vrijednosti Yakuze, a posebno odanost i disciplinu.

Izdavanje magazina dolazi malo nakon kraja sedmogodišnjeg rata za teritoriju između više organizacija na otoku Kyushu, u kojem je stradalo i dosta "civila".

"Problemi u Kyushuu podsjetili su ljude da Yakuza može biti nasilna i razorna. Magazin je pokušaj Yamaguchi-gumi da javnosti pokaže kako su oni stara organizacija koja pokušava da održi tradicionalne japanske vrijednosti, a da njeni članovi nisu nasilnici kao oni u Kyushuu. Magazin primaju samo regularni članovi, ali znao sam da će detalji procuriti", objasnio je Jake Adelstein, stručnjak za Yakuzu i autor memoara "Tokyo Vice".

U svojoj kolumni Shinoda priznaje da su novi zakoni organizaciji otežali zgrtanje novca. Iako članstvo u Yakuzi nije nezakonito, njihove gangsterske aktivnosti jesu. Duboko su umiješani u iznudu, reketiranje i ucjenjivanje, a nedavno su se okrenuli i korporacijskom kriminalu, pokrećući kompanije kako bi preživjeli.

"Osjećaju da im je sve teže obavljati svoje aktivnosti pod novim zakonima, koji im brane otvaranje novih bankovnih računa i potpisivanje ugovora o nekretninama", saopćila ja policija.

Pritisak na finansije Yakuze intenziviran je prošle godine, kada je Obamina administracija saopćila da će početi zamrzavanje američke imovine Yamaguchi-gumi i isključiti ih iz biznisa u zemlji.

U protekloj godini Yakuza je imala 62.300 ljudi, što je za 7.100 manje u odnosu na raniju godinu. Organizaciji Yamaguchi-gumi pripada 40 posto ljudi.

Magazin možda neće dovesti nove članove, ali će barem ponuditi olakšanje postojećim članovima.