Pogledajte fotografije
1.5k

Veličanstven prizor: Na nebu iznad BiH snimljena polarna svjetlost

D. J.
Foto:  Dijana Jazić, Rudice
Foto: Dijana Jazić, Rudice
Jedan od najljepših prizora u prirodi aurora borealis bila je vidljiva večeras i u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Na fotografijama koje se dijele društvenim mrežama može se vidjeti jaka, crvena svjetlost koja je obasjala nebo iznad Bosanskog Novog.

Foto: Dijana Jazić, Rudice
Foto: Dijana Jazić, Rudice

Rezultat je to jake solarne oluje koja je u toku. Inače aurora borealis zabilježena je i dijelovima Slovenije, Hrvatske, Mađarske.

Kad se pojavi aurora boreallis, često se na nebu čuje prasak, a veliki, sjajni luk koji je neprestalno u pokretu, osvijetli noć. Blistavi zraci svjetlosti ponekad se rašire poput lepeze, nekad zasvijetle kao jaki reflektori ili se iznenada počnu pomjerati gore-dolje.

Foto: Dijana Jazić, Rudice
Foto: Dijana Jazić, Rudice

Dalje prema sjeveru, tj. prema višim geografskim širinama i bliže polu polarna svjetlost često izgleda kao velika plamena zavjesa koja visi s neba i njiše se lijevo-desno, dok po njenim pokretnim naborima trepere narandžasti, zeleni i plavi plamenovi.

Kratkoročna prognoza intenziteta auroralnog ovala SpaceWeatherLivea za sjevernu i za južnu hemisferu temelji se na uvjetima solarnog vjetra i međuplanetarnog magnetskog polja (IMF) koje je izmjerila svemirska letjelica DSCOVR.

Aurora borealis iznad Dalmacije Foto: Dina Županović / Crometeo
Aurora borealis iznad Dalmacije Foto: Dina Županović / Crometeo

Aurora borealis svoj najveći sjaj ne dostiže iznad Sjevernog pola, već se najbolje vidi oko Hudsonovog zaljeva u Kanadi, u sjevernoj Škotskoj te u južnoj Norveškoj i Švedskoj.

Ukoliko ste zabilježili ovu neuobičajenu pojavu i želite da objavimo tu fotografiju ili videosnimak uz potpis autora, pošaljite nam na email [email protected].