Zanimljivosti
0

Umjetnik fotografiše cvijeće X-zrakama

Sarajevo-x.com
Koristeći se novom nevjerovatnom tehnikom fotografisanja X-zrakama umjetnik Hugh Turvey omogućava nam da vidimo kroz stabljiku cvijeta, što predstavlja jedan posve drugačiji prizor od onog na koji smo navikli.
"Želim da prikažem svijet transparentnim da bih pokazao njegovu pravu strukturu i formu", rekao je Turvey. "Mislim da je to prirodna ljudska radoznalost".

Dok je njemu poprilično jednostavno "uhvatiti" momenat, tehnika kojom se to radi razvijala se godinama.

Turvey je X-zrake prvi put koristio 1996. godine snimajući ljudsku glavu kao uslugu prijatelju umjetniku kojem je ta fotografija trebala za omot albuma.

Sada, 14 godina kasnije, okrenuo se eksperimentalnim tehnikama umjetničkog izražavanja.

Turveya, kojem je sada 39 godina, odmalena je zanimalo šta se nalazi ispod površine stvari.

"Radoznalost me pokreće. Radi se o otkrivanju svijeta oko nas. Kao dijete rastavljao sam stvari da vidim šta se nalazi unutra i kako rade. X-zrake mi omogućavaju da tu svoju radoznalost pretvorim u umjetnost", rekao je umjetnik, a prenosi "Daily Mail".

Pet godina prilagođavanja i usavršavanja tehnike bilo je potrebno da bi ovjekovječio cvjetove u ovakvom izdanju. Njegova umjetnost dovela je do dobrih odnosa sa britanskim Institutom za radiologiju, u kojem je dobio pristup najnovijim uređajima.

Ovo partnerstvo inspirisalo ga je na novi veliki projekat. Svojom umjetnošću pokušat će educirati muškarce o raku prostate.