Traže nezavisnost i investitore
0

FOTO / U Sudanu žele graditi gradove u obliku životinja

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vlasti Južnog Sudana predstavile su 10 milijadri dolara vrijedan plan "prepravke" tamošnjih gradova kako bi oni bili u obliku životinja i voća, saznaje BBC.

Glavni grad regije, Juba, prema novom planu bio bi premješten i izgrađen tako da ima oblik nosoroga, a Wau, glavni grad zapadne države Bahr el-Ghazal, ličio bi na žirafu.

Sljedeće godine stanovnici Južnog Sudana trebali bi glasati na referendumu o svojoj nezavisnosti. Regionalni predsjednik imao bi vlast u centru nosorogovog oka u Jubi.

U Wauu bi zgrada kanalizacije bila smještena na mjestu koje joj i pripada - ispod žirafinog repa.

Grad Yambio bi imao oblik ananasa, a razlog za ovakvim izmjenama prostornog plana slagao bi se sa simbolima koji se pojavljuju na zastavi ove južnosudanske države.

I dalje, pak, nije jasno kako vlasti misle prikupiti ovolike novce. Kažu da pregovaraju sa investitorima, međutim, iako na jugu Sudana ima dosta nafte, stanovništvo je i dalje ekstremno siromašno.

Foto: AP
Foto: AP
Prema podacima Ujedinjenih nacija preko 90 posto tamošnjih stanovnika radi za manje od dolara dnevno.

Ipak, planovi za gradnju novih gradova pokazuju optimizam vlasti potencijalno nezavisnog Južnog Sudana, a to hoće li uspjeti preći sa table za crtanje na djelo je sasvim druga stvar.

Foto: AP
Foto: AP