Zanimljivosti
207

U Poljskoj pronađen nacistički voz prepun zlata

Klix.ba
Dvojica muškaraca tvrde da su u distriktu Walbrzych u Poljskoj pronašli oklopni nacistički voz pun dragocjenosti i oružja.

Radi se o nacističkom vozu koji je do sada bio samo legenda. Njega su navodno pronašla dvojica muškaraca skrivenog u davno zaboravljenom tunelu u poljskim planinama. Voz je nestao prije 70 godina kada su nacisti pokušavali sakriti svoje blago od sovjetske Crvene armije.

Prema lokalnoj legendi, voz je pun dragocjenosti, zlata i oružja, a bio je poslan na jugozapad kroz planine prema granici.

Sada su dvojica muškaraca svoje otkriće prijavili vlastima, a pripast će im 10 posto od vrijednosti voza dugog 151 metar.

"Advokati, vojska, policija i vatrogasci rade na ovom slučaju. Na lokaciji gdje je voz pronađen ranije nikada nisu vršena iskopavanja. Ne znamo šta bismo sve mogli pronaći", izjavila je Marika Tokarska, članica vijeća distrikta Walbrzych.

Lokalni mediji javljaju da je voz pun dragocjenosti i oružja nestao 1945. godine. Krenuo je iz tada istočnog njemačkog grada Breslaua, današnjeg Wroclawa, u vrijeme kada je Crvena armija napredovala krajem Drugog svjetskog rata. Mediji tvrde da je oklopni voz pripadao Wermachtu, vojsci nacističke Njemačke.

Radio Wroclaw je objavio da je voz ušao u tunel u blizini dvorca Ksiaz u planinskoj regiji Lower Silesian te da nikad nije izašao. Tunel je kasnije zatrpan, a njegova lokacija zaboravljena. Isti radio je objavio da je voz pun oružja, industrijske opreme i dragocjenosti.

Tokarska tvrdi da joj lokacija i sadržaj voza nisu poznati, a neki skeptici tvrde da nema dokaza da je voz ikada postojao.

"Neki ljudi su već tražili voz i oštetili šine, ali nikad ništa nisu pronašli", rekla je historičarka Joana Lamparska.

Nacisti su vozovima prevozili dragocjenosti i oružje ka Berlinu, dok su Amerikanci, Rusi i ostali saveznici napredovali ka glavnom gradu Njemačke sa zapada i istoka tokom zime i proljeća 1945. godine.

U slučaju "Zlatni voz" nacističke snage su poslale 24 vagona iz Budimpešte prema Njemačkoj, koji su bili puni porodičnog blaga uključujući zlato, srebro i slike, a ukupna vrijednost se procjenjuje na 176 miliona eura.