Zanimljivosti
0

U Kini bolje prolaze manji i kudravi psi

Sarajevo-x.com
Slatki i kudravi psi, koji se mogu kupiti u prodavnicama pasa, nisu u opasnosti da u Kini budu pojedeni. Nažalost, manje sreće imaju neugledni, psi lutalice.

Liu Ming, prodavačica jedne prodavnice kućnih ljubimaca, je za Reuters izjavila da se u Kini još uvijek jedu psi, ali oni veći, a ne oni manji sa mekanom dlakom.

Udomljavanje kućnih ljubimaca postala je raširena pojava u Kini, iako neki Kinezi i dan-danas konzumiraju meso mačaka i pasa.

Izdaci za hranu domaćih životinja i za njihovu njegu porasli su sa 757 miliona američkih dolara u 2007. godini na 870 miliona dolara u 2008. godini, sudeći po statistikama Euromonitor Internationala.

Vjerovanje iz perioda vladavine Mao Zedonga polazi od toga da je briga o kućnim ljubimcima udovoljavanje potrebama buržoazije. Međutim ovo nepisano pravilo nije više na snazi, što i pokazuje rastuća ekonomija najveće svjetske populacije.

U većim gradovima Kine, u Pekingu, Šangaju i Guangzhou, rastuća populacija bogatih gleda na kućne ljubimce, posebno na pse kao na modne dodatke. Tako se ogromne svota novca ulažu u dizajniranu odjeću za pse, u tretmane kupkom i u farbanje dlake ljubimaca.

“U Pekingu postoji ogroman market žalosnih pasa, koji u kavezima čekaju da budu prodani, a, doslovno, nekoliko metara dalje se prodaju pudlice, ofarbane u dugine boje”, izjavila je Jill Robinson, predstavnica organizacije za zaštitu životinja u Hong Kongu pod nazivom Animals Asia Foundation.

Uprkos zapadnjačkoj pošasti za kućnim ljubimcima, pseće meso ostaje jedno od najpopularnijih jela zimske kuhinje u Kini.

U Pekingu postoji oko 120 restorana koji serviraju pseće meso, iako, sudeći po izvještajima medija, mnogi restorani se zatvaraju kako bi se promijenila slika Kine prije predstojećih olimpijskih igara.

Pseće meso ima pozitivan učinak na stanovnike Kine jer im poboljšava cirkulaciju krvi u organizmu.