Uz šanse od 1:160.000
0

U Engleskoj rođene identične trojke

Sarajevo-x.com
Emma Spooner, 28-godišnja Britanka iz Norfolka jedna je od rijetkih žena na svijetu koje su rodile jednojajčane trojke, piše magazin Daily Mail.

Alfie, Sebastian i Zak Spooner rođeni su prije mjesec dana carskim rezom, šest sedmica prije predviđenog termina. U bolnici su proveli prvih osam dana, a ponosni roditelji su nakon toga odveli sinove kući.

Emma Spooner je od drugog mjeseca trudnoće znala da nosi trojke, no do dana porođaja nije znala da se radi o identičnim blizancima.

Ona i muž Ken se rude da sinove oblače u različite boje da bi ih laše raspoznavali, no još uvijek je teško jer su dječaci zaista veoma slični.

'Svi mi pomažu oko trojki jer ne bih stigla sama. U porodičnoj historiji smo imali blizance, no trojkama se stvarno nismo nadali', dodala je Emma Spooner.

Spoonerovi imaju još dva starija djeteta, osmogodišnju Molly i petogodišnjeg Jacoba.

Pedijatri u bolnici u kojoj su identične trojke došle na svijet bili su iznenađeni ovom pojavom s obzirom da je poznato da se identične trojke rađaju u jednom od 160.000 slučajeva.

Identične trojke nastaju tako što se u jednom jajašcu razvijaju tri embrija, dok se inače trojke razvijaju iz tri oplođena jajašca.