Zanimljivosti
13

Torvill i Dean: Sarajevska olimpijada bila bi drugačija bez jedne bračne prevare

Klix.ba
Christopher Dean, zvijezda sarajevskih Olimpijskih igara, u novoj biografiji koja opisuje njegov i život Jayne Torvill, partnerice u plesu i životu, otkriva kako je razvod roditelja uticao na njegov put slave.

Zlatna medalja u Sarajevu se vjerovatno nikada ne bi desila da njegov otac Colin nije prevario njegovu majku Mavis. Naime, Dean otkriva kako je u ranom djetinjstvu prolazio kroz noćnu moru razvoda svojih roditelja koji je uslijedio nakon što je njegov otac priznao ljubavni odnos sa ženom pod imenom Betty.

"Tada mi niko nije dao objašnjenje. Ni otac, ni mama", objašnjava Dean.

Biološka majka će napustiti dom sa kojom Dean neće biti u normalnim odnosima narednih 30 godina. S druge strane, Betty će ga upoznati sa čarima umjetničkog klizanja.

Otac je ostao bitna karika u njegovom životu, iako nikada nije pokazivao emocije.

"Ali on je bio takav. Nakon jedne dobre predstave prišao mi je i rekao 'bravo momčino'. To mi je bilo sasvim dovoljno", prisjeća se Dean.

Majka Mavis ga je ponekad krišom pratila dok bi vježbao plesnu tačku, a tajnost njenog boravka bila je zasluga Jayne Torvill.

"Naš odnos je star 40 godina i vrlo ga je teško definisati. Jayne je moja prijateljica. Najbolja priajateljica. Onda tek dolazi činjenica da smo muž i žena. Pomalo brat i sestra, a naravno i kolege", objašnjava Dean.

Svoju suprugu i partnericu sa kojom je ukrasio sarajevsku Olimpijadu tačkom uz "Bolero" opisuje kao osobu bez koje bi bio izgubljen.