Zanimljivosti
708

Tigar, lav i medvjed najbolji prijatelji već 15 godina

Klix.ba
Neobična prijateljstva među životinjama uvijek iznenade i raznježe ljude. Jedno od takvih zabilježeno je u azilu za životinje Noina arka u Atlanti. Veseli trio čine američki crni medvjed Baloo, afrički lav Leo i bengalski tigar Shere Khan.

U ovaj objekat su stigli kada su imali manje od godinu dana 2001. godine. Leo je držan u malom kavezu, imao je ranu na šapi i inficiranu ranu na nosi. Baloo je bio u najgorem stanju od tri mladunčeta. Oklop koji su mu stavili je urastao u njegovo tijelo. Mladunčad su bila pothranjena i imali su vanjske i unutrašnje parazite.

Od trenutka kada su došli u azil, postali su nerazdvojni. Jedini period kada su se razdvojili bio je kada je Baloo morao na operaciju kako bi se ukinuo oklop. Leo i Shere Khan su bili vidno uznemireni tada. Plan je bio da, kada se oporave, budu pušteni u divljinu. Ipak, radnici su odlučili da ih zadrže. Dane provode igrajući se, jedući, spavajući i grleći se.

"Sve troje su jako bliski. Sada su malo usporili u odnosu na mlađe dane, ali i dalje provode vrijeme zajedno uživajući u ljubavi i zdravom okruženju", rekla je Allison Hedgecoth, kustosica Noine arke.