Zanimljivosti
146

Talenat iznad svega: Nećete moći vjerovati šta ovaj autistični čovjek radi s olovkom i papirom

Klix.ba
Stephen Wiltshire (40) ima autizam, no to ipak nije ono po čemu ga ljudi poznaju i definišu.

Stephen Wiltshire je i nevjerovatan umjetnik koji je u stanju da samo na osnovu svoje memorije naslika kompletnu panoramu grada, a zbog njegovog su ga talenta prozvali i "ljudskom kamerom".

Zbog svog autizma, Stephen je bio nijem sve do 5. godine svog života, a crtanje je bio način na koji je on komunicirao sa članovima svoje porodice i svijetom oko sebe. Stephenova sestra kaže kako je crtanje za njega poput vode i zraka - nešto bez čega ne bi mogao živjeti. Sve ono što Stephen vidi, na neki način oživi na papiru, a u stanju je zapamtiti nevjerovatne detalje, poput broja spratova i prozora.

UBS je Stephena pozvao na turneju helikopterom iznad New Yorka, a nakon toga su mu dali ogromno platno i olovku, zamolivši ga da, prema sjećanjima i koristeći samo ono što je vidio u toku leta iznad grada, naslika čitav Manhattan.

Rezultat je nevjerovatan, pogledajte!

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složen poremećaj, a njegove glavne karakteristike su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

"Dajte sve od sebe i nikad se ne zaustavljajte, sve dok svaki detalj ne bude savršen!", poručuje Stephen.

Još njegovih radova možete pogledati ovdje.