Razne teorije
421

Stranac na Redditu pitao zašto je Hrvatska uzela jadransku obalu od BiH i izazvao veliku raspravu

D. J.
Foto: Reddit
Foto: Reddit
Na popularnoj stranici Reddit osvanulo je pitanje vezano za granicu između BiH i Hrvatske koje je izazvalao pravu raspravu među korisnicima spomenute stranice.

Naime, korisnik koji se predstavlja kao BuggzBola pitao je zašto je Hrvatska Bosni i Hercegovini uzela čitavu obalu i izlaz na more. Objava je izazvala stotine komentara.

Why did Croatia take all of the coast line from Bosnia?
by u/BuggzBola in geography

"Nije čitavu obalu", glasio je jedan od popularnijih odogovra.

"Oh, očito sam propustio tu malu plažu, lol", dodao je autor pitanja.

"Austro-Ugarska je držala Hrvatsku i Dalmaciju, dok je Osmanlijama najveći domet u Europi ocrtan bosanskom granicom s Hrvatskom. Osmanlije su mnogo puta pokušavale osvojiti ove krajeve. Bošnjaci i Bosanci ipak nisu Osmanlije i nikad nisu ništa od toga pokušali prisvojiti", još je jedan od popularnijih odgovora.

"Nikad nije ni pripadala Bosni. Postoji visok planinski lanac duž cijele obale i bio je prirodna barijera oduvijek", još jedan je od odgovora.

Neki su napali autora pitanja jer ne poznaje prilike na prostorima o kojima se raspituje.

"Daj im još jedan razlog za svađu", stoji u jednom od komentara.

Inače, nakon Velikog Bečkog rata između Osmanskog carstva i Habsburške monarhije i Karlovačkog mira 1699. godine, Dubrovačka republika je, kako bi izbjegla da bude okružena teritorijom Venecije koja joj je bila rival, predala Neum i Sutorinu Osmanskom carstvu. Neum je tako postao dio Bosanskog ejaleta i ostao dio Bosne i Hercegovine do danas.