Zanimljivosti
1

Sirijka novorođenoj djevojčici dala ime Turska

Anadolija
Sirijka koja je sa svoje četvero djece smještena u izbjegličkom kampu u provinciji Reyhanli u turskom gradu Hatayu, rodila je djevojčicu koju je nazvala Turska, po državi u kojoj su ona i njeni sunarodnjaci našli slobodu pobjegavši od režima Bashara al-Assada.

Djevojčica će tako nositi ime Turkiye, što je originalni naziv za Tursku na turskom jeziku, kao spomen na zemlju u kojoj je rođena i u kojoj je njena porodica našla utočište od ratnih dešavanja u Siriji.

Majka djevojčice, Hasne Muhammet izrazila je sreću i zadovoljstvo što je na svijet donijela zdravu bebu i što se sa svojom porodicom nalazi na slobodnoj teritoriji.

„Želim da moja djevojčica bude simbol slobode koju će predstavljati dok je živa. Sretna sam što nas je Turska primila i želim da moja kćerka sa sobom nosi bogatsvo slobode koju nam je dala ova zemlja. Njeno ime će predstavljati slobodu“, izjavila je Muhammet.

Muhammet je takođe izrazila želju da se jednog dana sa porodicom vrati u Siriju, ali je naglasila da nikada neće moći zaboraviti zlo koje je njenom narodu počinio režim na čelu sa predsjednikom Siriej Basharom Al-Assadom.