Najinteresantnija imena u BiH
0

Sarajlija nazvan 'Sinan Sakić Sulejmanović'

Piše: Tatjana Sekulić
Rođenje djeteta je najsretniji dan roditelja, no sve mame i tate su na 'malim, slatkim mukama' kada se trebaju odlučiti koje ime da odaberu. Ajla, Sara, Milica, Nikola, Edin, Amar, Luka su neka od najpopularnijih imena u Bosni i Hercegovini, no nerijetko se roditelji odlučuju i za neka veoma neobična imena. Mandolina je jedno od njih.

U vrijeme kada naši sportaši, glumci, redatelji, pjevači dosežu svjetske uspjehe roditelji djeci veoma često daju njihova imena. Tako je prije nekoliko godina veoma popularno bilo ime Danis, dok je sad jedno od najpopularnijih muških imena Vedad, zahvaljujući našem slavnom nogometašu Vedadu Ibiševiću.

Kako saznajemo od nadležnih osoba iz Općine Centar u Sarajevu, roditelji se sve češće vraćaju tradicionalnim imenima, pa je tako sve više Aida, Ajši, Umihana, Milica, Iva, Petri, Lara, a od muških imena veoma su česta imena Davud, Harun, Isak i Daris.

U Tuzli jedno od najpopularnijih ženskih imena je Sara, a zatim Ajla, Nejla, Hana, Lamija, Uma, Iman dok od muških i dalje najčešća imena su Mirza, Amar, Iman i Bakir.

U Mostaru jedna od najčešćih imena su Merima, Amar, Luka dok su u Banjoj Luci i dalje u modi tradicionalna imena kao što su Nikola, Milica, Ivana, Jelena, Sara, Aleksandra.

No, osim tradicionalnih i uobičajenih imena ima i onih veoma neobičnih. Roditelji nastoje djeci dati moderna imena, a neka od njih su jako zanimljiva i dosta neuobičajena na našim prostorima.

Neka od tih imena su Sarisa, Butrint, Mandolina, Anđela Starr, Esja, Arza, Nasr, Ajmona, Sad Haja, Ilderin, Lukman, Sija Nina i Nudžejma, Lučijano.

Prije nekoliko godina među romskom populacijom na našim prostorima veoma popularna imena su bila Esmeralda, Ronaldo, Šeherzada, Sandokan, Tarzan, dok sada Romi se nerijetko odlučuju djeci dati ime prema robnim markama, pa tako se djeca nazivaju Rolex, Samsung ili pak imena dobiju po folk pjevačima, pa je nedavno u Sarajevu dijete nazvano Sinan Sakić Sulejmanović.