Platio ga 88 miliona dolara
0

Ruski milijarder kupio najskuplji stan u New Yorku

Sarajevo-x.com
Unutrašnjost stana
Unutrašnjost stana
Penthouse u New Yorku sa panoramskim pogledom na Central Park, postao je najskuplji stan koji je ikda prodan u ovom gradu.

Rus Dimitrij Rybolovlev, koji je 93. na listi najbogatiji ljudi svijeta, potrošio je 88 miliona dolara kako bi kupio ovu luksuznu nekretninu.

Stan je najvjerovatnije kupljen za njegovu 22-godišnju kćerku Ekaterinu Rybolovlevu. Prema pisanju BBC-a, kvadratura stana je 6.744 metra, a pripadao je Sandfordu Weillu, bivšem čelniku bankarskog diva Citigroup.

Penthouse se nalazi na 15. spratu zgrade Central Park West, a njegov izgled je osmislio arhitekt Robert Stern. Ima veliki dnevni boravak, knjižaru, galeriju, spavaće sobe i terasu od 195 kvadratnih metara, koja se proteže duž stana. Naravno, ovo nije najskuplja nekretnina koju Rybolovlev posjeduje u SAD-u. U 2011. je u nekretnine na Floridi uložio oko 100 miliona dolara.

Posrednik u kupovini luksuznog stana u New Yorku je bila agencija Brown Harris Stevens, čija je glasnogovornica izjavila da su elitne nekretnine u New Yorku uglavnom pokupovali strani državljani.

"Ono što malo teže ide u New Yorku je prodaja prosječnih nekretnina, dok one luksuzne i jeftine idu veoma dobro", izjavila je glasnogovornica Brown Harris Stevensa.