Zanimljivosti
0

Rušenje predrasuda: Nisu svi Kinezi isti

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Iako je Kina svojom površinom veća od cijele Evrope i mada u njoj živi 56 različitih etničkih grupa, u svijetu postoji pogrešna predstava da svi Kinezi izgledaju isto.

Kinezi svoju zemlju zovu i "centrom svijeta" (Cong Guo) i u njenim zasebnim pokrajinama i regijama egzistiraju desetine etničkih grupa i mnoštvo kulturnih, vjerskih, tradicionalnih i životnih različitosti.

Kina je poznata kao najmnogoljudnija zemlja svijeta, a po površini je, iza Rusije i Kanade, treća na svijetu i obuhvata 9.596.960 km². Ova zemlja je kroz historiju često bila dovoljna sama sebi i nisu imali potrebu za otvaranjem prema drugim zemljama, a s druge strane, trgovačkim koridorima, poput Puta svile, oni su svojim proizvodima preplavili cijeli svijet.

Stranci imaju predstavu da svi Kinezi liče jedni na druge, ali posjetioci ove zemlje mogu jasno uočiti brojne razlike, a posebno se ističu vjerska i tradicionalna obilježja.

Kinezi (Han) su najbrojniji i najutjecajniji narod Kine i čine oko 92 posto od ukupnog broja stanovništva. Pored njih živi i još 55 etničkih grupa, čije brojke su također u stotinama hiljada.

Među brojnijim manjinskim narodima Kine su Yi, Tibetanci, Bai, Tujia, Hani, Lisu, Zhuang, Bouyeji, Dong, Li, Dai, Miao, Yao, She, Ujguri, Kazasi, Mongoli, Mandžurci i Va.

Najzastupljenija vjera Kine je budizam, a tu su i brojni taoisti, konfucijalisti, krišćani, a zanimljivo je da su pripadnici deset etničkih grupa muslimani.