Ubrzali se
11

Rijetko ih se može vidjeti: Pogledajte snimak porođaja ljenjivice na drvetu

DP
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Izgleda da ljenjivci, životinje poznate po tome što se iznimno sporo kreću, mogu imati i brze pokrete, posebno ako život njihove djece ovisi o koncu.

Dokaz za to je videosnimka koja je napravljena na Kostariki tokom porođaja ženke troprstog ljenjivca koja je za to vrijeme visila na drvetu, piše CNN.

Grupa turista naišla je na ovaj prizor i zabilježila ga kamerom, nakon čega je on završio na Twitteru.

Na snimci se vidi kako se mladunče rađa i ispada iz majke dok je zakačena za drvo i kako visi ispod nje nekoliko trenutaka. Kako bi spasila svoje novorođenče, majka je odmah reagirala i uhvatila ga brzinom koju niko nije očekivao da će vidjeti kod ljenjivca.


Snimak je napravio i objavio turistički vodič Steven Vela, koji tvrdi da "ništa čudnije nije vidio", a on se sada širi društvenim mrežama. Prema riječima stručnjaka koji se bave proučavanjem i očuvanjem ljenjivaca, samo je nekoliko osoba bilo te sreće uživo vidjeti porođaj troprstog ljenjivca jer ove tajanstvene životinje žive visoko u krošnjama kišnih šuma i dobro se kamufliraju pa se rijetko može vidjeti i jedan od njih, a kamoli gledati dok se porađa.

Prema Velinim riječima, i majka i njeno mladunče su dobro, a snimku koju je objavio na Facebooku pogledalo je više od 1,2 miliona ljudi, dok je zaradio čak 12.000 lajkova. Na njega je ispisano više od 6200 komentara, a podijeljen je čak 39.000 puta.