Zanimljivosti
0

Pokajao se vođa trgovine ljudskim organima

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Stomatolog iz New Jerseya koji stoji iza krađe dijelova tijela, uključujući i leš britanskog žurnaliste Alistaira Cooka, suočio se sa srodnicima žrtava u sudu i izvinio im se za bol koju im je nanio.

Četrdesetčetverogodišnji Michael Mastromarino je priznao da je izveo operaciju krađe dijelova tijela, u vrijednosti od 4,6 miliona američkih dolara, iz grobnica. Dijelove leševa je krao iz New Yorka, New Jerseya i Pennsylvanije.

Ovaj lanac "rezača" je raščlanjivao više od 1.000 leševa u nesanitarnim uslovima. Dijelovi su prodavani doktorima koji su ih dalje transplantirali u tijela pacijenata.

Mastromarino je proglašen krivim za krađu tijela, za bezobzirno ugrožavanje i za vođenje kriminalnih radnji. Suočit će se sa 18 do 45 godina zatvorske kazne i bit će pritvoren 27. juna.

“Stvarno mi je žao zbog boli koju sam nanio”, rekao je Mastromarino, suočivši se sa petero osoba koji su na sudu iznijeli izjave. “Neka Bog ima milosti za moju dušu”, dodao je ovaj stomatolog.

Govoreći izvan sudnice, članovi rodbine umrlih ljudi nazvali su njegove riječi ispraznim i tražili su od sudije Višeg suda, Johna Walsha da ga smjesti u zatvor do kraja njegovog života.

“Osjećao sam da je to morao reći. Ali to nije došlo iz njegovog srca”, rekao je Anthony Dumaine (43). Leš njegovog oca je oskrnavio Mastromarinov lanac u 2003. godine.

Kao dio sheme, tim tzv. rezača uklanjali su kosti, kožu i žile u nesanitarnoj prostoriji prožetoj raznoraznim mirisima, objavio je Reuters.