Zanimljivosti
0

Počeli radovi na kineskom Disneylandu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka kompanija Walt Disney počela je danas radove na izgradnji prvog zabavnog parka u kopnenom dijelu Kine, u ekonomskoj prijestonici Šangaju.

Vlasnik kompanije Walt Disney Robert Iger i sekretar Komunističke partije grada Yu Zhengsheng, kao i drugi kineski zvaničnici, simbolično su otvorili gradilište.

Ličnosti iz Disneyevih priča, među kojima i Mickey Mouse obučen u kinesku tradicionalnu nošnju, zabavljali su prisutne zvanice, čime je označen kraj destogodišnjih pregovora sa kineskom vladom za izgradnju "Kraljevstva čuda".

Više od 2.000 kuća i oko 300 prodavnica iz kvarta Chuansha, na desetak kilometara od aerodroma Šangaj-Pudong, razmješetno je kako bi radovi mogli da otpočnu.

"Naš park u Šangaju bit će destinacija za porodični odmor gdje će biti pomiješane klasične karakteristike Disneya i historije koju Disney priča sa jedinstvenom ljepotom Kine", izjavio je vlasnik kompanije Walt Disney.

Na internet sajtu opštine Šangaj navodi se da bi ovaj objekat trebalo da privuče 7,3 miliona posjetilaca godišnje. Park će privući kineske kupce mnogo lakše nego u Hong Kongu, jer je stanovnicima kontinentalne Kina potrebna dozvola da bi mogli da posjete bivšu britansku koloniju.

U projekat je uloženo oko 24,5 milijardi juana (2,6 milijardi eura) plus 4,5 milijardi juana (480 miliona eura) za izgradnju propratnih  elemenata uključujući hotele i trgovine, restorane i salone za zabavu.
Šangajski Disneyland pripadat će sa 43 posto američkoj kompaniji, a 57 posto šangajskom kompaniji Shendi Group, te će i finansiranje biti proporcijalno.

Park će se prostirati na relativno maloj površini od samo 3,9 kvadratnih kilometara.

Disney park u Šangaju bit će šesti ovakav park u svijetu i četvrti izvan SAD-a, nakon Pariza, Tokija i Hong Konga.