Čuda se događaju
4

Pismo bosanskog vojnika nakon 95 godina stiglo na adresu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Bosanski vojnik koji se borio u Mađarskoj 1915. godine javio se svojoj porodici crno-bijelom fotografijom. Pismo je u međuvremenu zalutalo, ali je nakon 95 godina igrom sudbine pronašlo put do prave adrese, piše u dirljivoj priči dopisnica agencije “Associated Press”.

Nihad Eric Džinović, 63-godišnji penzioner i ljubitelj antikviteta, koji živi u Kaliforniji, na sajmu u Long Beachu kupio je fotografiju i čuvao je u svojoj kolekciji, među 200.000 drugih starih razglednica koje je prikupio u toku života.

Kako često posjećuje rodno Sarajevo, ponekad neke od razglednica ponese da pokaže starim prijateljima i drugim sakupljačima. Ove sedmice slučajno je naišao na Nadira Bičakčića. Njegovo prezime učinilo mu se poznatim, te mu je pokazao fotografiju koju je kupio za 50 dolara.

"Znači li Vam ovo išta?", upitao je Džinović.

Bičakčića je zainteresovala adresa na koverti: "Asim Bičakčić (predaj Raziji), Sarajevo, Baščaršija."

Poruka napisana elegantnim rukopisom poslana je iz Villanyja u Mađarskoj, te je imala tamošnju poštansku markicu. Poslao jua je Edhem Bičakčić 13. juna 1915. godine.

Pisalo je da šalje fotografiju na kojoj je i on, a Nadir Bičakčić se sledio i samo progovorio: "O, moj Bože".

Na izblijedjeloj fotografiji je bila manja grupa vojnika, a treći s desne strane bio je muškarac s brkovima – njegov djed. Nakon završetka Prvog svjetskog rata Edhem se vratio supruzi Raziji, te postao gradonačelnik Sarajeva. Umro je od srčanog infarkta 31. decembra 1941. godine, na drugi dan Kurban-bajrama.

Foto: AP
Foto: AP
Njegovo pismo konačno je pronašlo put kući.

Unuk Nadir planira povećati obje strane fotografije i njihove kopije uramljene staviti na zid. Original će zaključati u sef pored drugih porodičnih vrijednosti, da se nikad više ne zagubi.