US Today
0

Pijani Jeljcin u donjem rublju tražio pizzu ispred Bijele kuće

SRNA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Bivši ruski lider Boris Jeljcin jednom prilikom pronađen je pijan i u donjem rublju nedaleko od Bijele kuće kako traži pizzu, navodi se u novoj knjizi o mandatu nekadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Ova tvrdnja iznesena je u knjizi na 700 strana, koja je zasnovana na tajnim snimcima koje su sačinili Clinton i dobitnik Pulicerove nagrade novinar Taylor Branch .

Odlomci iz knjige objavljeni su danas u magazinu "US Today".

Clinton je pričao kako je Boris Jeljcin pio do kasnih sati tokom posjete Washingtonu 1995. godine i skoro izazvao međunarodni incident, navodi Taylor.

Jeljcin je odsjeo u Kući Blair, nekoliko metara od Bijele kuće, a pronašli su ga agenti tajne službe. Kada su ga agenti zaustavili dok je pokušavao da pozove taksi, rekao je da traži pizzu.

Jeljcin, koji je umro 2007. godine, ostao je upamćen po ponižavajućim incidentima koje je priređivao u pijanom stanju.

U knjizi koju je napisao blizak Clintonov prijatelj opisana su Clintonova razmišljanja o kandidatima koji je trebalo da ga naslijede. 
Clinton je smatrao da je George Bush "nekvalifikovan za predsjednika", dok je za Johna  McCaina rekao da bi "mogao da bude dobar predsjednik, ali da nema pojma o rukovođenju".