Stare i efikasne
24

Osam zamki iz Tomb Raidera koje postoje i u stvarnom životu

Klix.ba
U popularnoj videoigri "Tomb Raider" junakinja Lara Croft susreće se sa divovskim škorpionima i dinosaurima koji čuvaju grobnice, ali i sa antičkim zamkama na kakve i danas možemo naići, piše portal Buzzfeed.

Automatski samostrijeli

Kinezi još uvijek nisu potpuno istražili grobnicu cara Qin Shi Huanga, uglavnom zahvaljujući zamkama sa automatskim samostrijelima u zidovima, a koji se aktiviraju pritiskom na ploču. Ove zamke su i danas aktivne, dvije hiljade godina nakon što su postavljene.

Labirinti

Lažne sobe, tajna vrata i kilometri vijugavih hodnika mogu vrlo lako mogu dovesti do toga da ostanete zauvijek izgubljeni.

Zmije

Ukoliko ste mislili da današnji pljačkaši grobnica ne moraju više da se plaše svetih kobri koje čuvaju grobnice u Egiptu – prevarili ste se.

Godine 1923., nakon što je arheolog Howard Carter otvorio grobnicu kralja Tuta, kobra se pojavila u njegovoj kući i pojela mu kanarinca. Iako su mnogi mislili da se radi o kletvi, smatra se da je to bilo djelo fanatika koji pokušavaju sačuvati grobnice zatvorenim.

Jame

Skrivene jame jedan su od najstarijih i najefikasnijih trikova u historiji postavljanja zamki.

Otrovni alhemičarski praškovi

Inžinjeri u starom Egiptu prekrivali su podove grobnica hemetitskim prahom, oštrom metalnom prašinom koja izaziva sporu i bolnu smrt ukoliko se udahne. Kada je dr. Zahi Hawass, egipatski Indiana Jones, s timom naučnika ušao je u grobnicu u oazi Baharya 2001. godine, naišli su na sarkofag prekriven debelim slojem ovog praha, što je obustavilo čitavu ekspediciju sve dok nisu stigla zaštitna odijela sa respiratorima.

Žice

Vrlo nezgodna i česta zamka u piramidama. Skrivene i oštre žice razapinjane su tačno u visini ljudskog vrata.

Podzemna jezera žive

Kineski car Qin Shi Huang čuven je po svojoj armiji od terakote, sa kojom je sahranjen, ali i po rijekama i jezerima žive, što nije bio samo pokušaj modeliranja rijeke Yangtze, već i otrov za moguće kradljivce.

Kletva mumije

Naravno da nešto poput kletve mumije ne postoji, ali legende o njima su bile jedno od najefikasnijih sredstava borbe protiv pljačkaša. Legenda je najviše došla do izražaja kada su mnogi članovi ekspedicije Howarda Cartera iz 1923. u grobnici kralja Tuta umrli usljed i danas neobjašnjenih okolnosti.