Prvi meridijan na Zemlji
5

Nulti meridijan u crkvi Saint Sulpice i dalje privlači turiste

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Linija u crkvi Saint Sulpice u Parizu, za koju se smatra da je prvi nulti meridijan na Zemlji, privlači pažnji velikog broja domaćih i stranih turista.

Izgradnja stare crkve u pariskom predgrađu Saint Germain, kao kopija katedrale Notre-Dame, započeta je davne 1646., a završena je 1770. godine. Crkva Saint Sulpice, sagrađena na temeljima jedne starije crkve, a i tokom izgradnje bila je otvorena za molitve.

Crkva u Saint Germainu bila je domaćin krštenju francuskog filozofa i književnika Marquisa de Sadea i pjesnika Charlesa Baudelairea, te svečanosti vjenčanja francuskog pisca Victora Hugoa.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ipak, ono što privlači najveću pažnju domaćih i stranih turista u crkvi je linija na sredini same crkve. Za liniju se smatra da je prvi, nulti meridijan na Zemlji. Nulti meridijan, također je poznat i iz filma "Da Vincijev Kod", u kojem se spominje kao "Linija ruže".

Vjeruje se da je "Linija ruže", koja prolazi između dvije "suprotne piramide" u muzeju Louvre, dva kilometra daleko od crkve Saint Sulpice, prvi nulti meridijan poslije nultog Greenwichovog meridijana.