Zanimljivosti
0

"Nestali" Banksyjev mural prodaje se za 900 hiljada funti

Klix.ba
Slave Labour
Slave Labour
Mural koji je prošle godine nestao sa zida u Londonu, prvo se pojavio na aukciji u Miamiju, sa koje je povučen u posljednjoj minuti, a sada se prodaje na aukciji u Londonu i očekuje se da će biti prodat po cijeni od 900 hiljada funti.

Rad anonimnog umjetnika grafita poznatog samo kao Banksy, "Slave Labour", koji prikazuje bosog dječaka kako šije zastavu sindikata, širom svijeta je slavljen kao odlična kritika rada djece i izrugivanje dijamantnog jubileja kraljice. Grafit je osvanuo na trgovini u londonskom naselju Wood Green.

Mural se sada prodaje u okviru izložbe Sincura Group u Covent Gardenu. Grupa ne želi otkriti identitet trenutnog vlasnika, a suočeni su i sa brojnim kritikama građana, koji žele da mural ostane u javnom vlasništvu.

"Oduzeli ste zajednici imovinu koja joj je dana besplatno i uveliko uljepšala oblast koja je to trebala. Pozivam vas i vašu savjest da povučete rad iz prodaje i vratite ga na mjesto kojem pripada", poručila je vlasniku djela Lynne Featherstone, članica parlamenta iz Wood Greena.