Spor zemalja oko blaga
0

Neprocjenjivo blago na dnu Baltika

Sarajevo-x.com
Foto:ilustracija
Foto:ilustracija
Neprocjenjivo blago na dnu Baltičkog mora blizu obale Finske već dva vijeka intrigira istraživače i ronioce, a ekspedicija izvlačenja blaga trebala bi uskoro početi.

Historija holandskog broda "Frau Maria" liči na priču iz nekog romana, ali je itekako istinita. Još 1771. ruska carica Katarina Velika naručila je iz Holandije skupocjenu zbirku umjetničkih djela za njen novootvoreni muzej Hermitage u St. Petersburgu.

Napuštajući Amsterdam, brod je naišao na žestoku oluju i potonuo blizu obala današnje Finske. Posada broda bila je uglavnom spašena, ali neprocjenjivo blago od nekoliko sanduka zlatnika i srebrnjaka, kolekciju skulptura od bronze i porcelana i ono umjetnički najvrijednije- kolekciju slika poznatih slikara Rembrandta i Goye.

"Nakon toliko godina slike su možda uništene, mada su prenošene u kutijama obloženim voskom, ali drugo blago je defintivno sačuvano", tvrde istraživači.

Ono oko čega se vodi najveći spor jeste kome blago pripada, jer Rusija tvrdi da je blago još uvijek njihovo, ali po finskim zakonima sve što je duže od 100 godina u finskim vodama- pripada Finskoj.

Također, svoj dio traži i Holandija s obzirom da je Frau Maria" bio njihov brod, no operacija izvlačenja broda je komplikovan posao pa bi ostaci broda svjetlo dana mogli ugledati tek 2018.