Zanimljivosti
87

Neobično jagnje sa pet nogu u Filipovićima kod Ustikoline

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U selu Filipovići nekoliko kilometara od Ustikoline u stadu ovaca vlasnika Muje Čavrka rođeno je janje sa pet nogu.

Porodica Čavrk koja je sve te godine po povratku u selo uspjela uzgojiti cijelo stado a da do tada nisu doživjeli ništa slično, u početku je bila iznenađena no jagnje su prihvatili i pomogli mu.

Ovca koja ga je donijela na svijet do tada je donosila blizance a danima je Mujo Čavrk, koji od uzgoja ovaca prehranjuje porodicu, želio čuti mišljenje veterinara o ovom fenomenu no nije mu se dalo. Puno je posla na porodičnom imanju, a jagnje u međuvremenu odraslo i sasvim normalno, bez ikakvih smetnji, trči sa ostalim ovcama.

"Jeste nam bilo čudno u početku ali smo odlučili da ga zadržimo pa smo mu ovu petu nogu blago povezivali uz tijelo da može da trči. Samo smo mu htjeli pomoći. Al fino je čuti šta kažu stručnjaci", kaže Mujo Čavrk.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U Veterinarskoj stanici Goražde ističu da su ovakvi slučajevi rijetkost ali mogući. Prekobrojnost organa, u ovom slučaju nogu, može biti rudimentarna pojava, koja je više funkcionalna smetnja nego šteta po opće zdravstveno stanje životinje, potvrdio je dr. Enver Borovina, direktor Veterinarske stanice Goražde.

"Uzroci su raznovrsni, mogu biti različite genetske mutacije, unošenje određenih otrova. Životinja prilikom uzimanja hrane može unijeti otrove koji mogu uzrokovati određene posljedice, kao što recimo prilikom trudnoće žena koja puši ili uzima opojne droge ili alkohol može izazvati određene posljedice po plod", naglašava dr. Borovina.

Meso životinje rođene sa petom nogom nije škodljivo napominju stručnjaci ali njihova terenska iskustva i nerijetko susretanje sa slučajevima promjena fizionomije kod životinja razlog su za dodatne savjete uzgajateljima. Umjesto skupih hirurških zahvata vlasnici se najčešće odlučuju da pomognu životinji na drugi način a stručnjaci preporučuju da se izbjegava korištenje istog ovna za rasplod ovaca te da vlasnici svake godine izvrše zamjene ovna ili obave kastraciju.

Tako neobično jagnje sa pet nogu za porodicu Čavrk predstavlja i nadu da će ona koja na svijet budu dolazila sljedeći put imati bolje uslove boravka u zatvorenom. Tjeskobna štala koju su popravili po povratku u Filipoviće odavno ih ne pruža.