Stari običaj
55

Neobična legenda: Znate li zašto se Mostarci na ovaj dan ne kupaju u Neretvi?

D. J.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Legende i mitovi su uvijek neobični i zanimljivi, a mostarska legenda o ovom datumu je živa i dan danas.

Naime, danas katolici obilježavaju Ilindan, spomen na svetog Iliju, a stara legenda kaže da se danas nikako ne bi trebalo kupati u Neretvi.

Postoji vjerovanje da je ova hladna rijeka na taj dan posebno opasna i da su se upravo na Ilindan mnogi utopili u Neretvi.

Roditelji desetljećima paze da djeca toga dana ne idu na Neretvu na kupanje, a izbjegavaju je i odrasli, iako su pravi Mostarci vrhunski plivači.

Legenda kaže da je sve počelo kada se davnih vremena na Ilindan u Mostaru pojavio naočit mladić žute kose i obrva.

Nije se znalo od kuda je došao, ni kako se zove, a ni on o tome nije govorio. Hodao je Mostarom, obilazio dućane, razgovarao je s ljudima. Plijenio ih je svojom uglađenošću, dobrotom i obrazovanjem. Stanovnici Mostara nisu primijetili kada se, umoran i pregrijan od nesnošljive mostarske vrućine (ćelopeka) spustio na obalu rijeke, pažljivo odložio svoju odjeću i skočio u blagotvornu svježinu i plavetnilo rijeke. Više se nije pojavio.

Danima poslije, vješti plivači s Neretve tražili su njegovo tijelo u virovima, po pećinama uzduž i poprijeko modre rijeke. Uzaludno. Stranac je nestao kao što je i došao.

Jedini trag njegovog boravka bila je odjeća, pažljivo složena na stijeni. Niko je nije dirao. Zazirali su od nje, osjećajući neku čudnu tajnovitost, kao da su u to upleteni prsti neke nerazumljive više sile. Nekoliko dana prepričavalo se po kafanama, po kućama, na ulicama kako se "Žuti", tako su ga nazivali po boji njegove kose i obrva, utopio.

I dosadilo narodu prepričavanje, a i svakog čuda za tri dana dosta, pa se već zaboravio taj događaj.

A onda, iznenada, jednoga jesenjeg dana, "Žuti" se pojavio na ulicama grada. Ljudi su se u strahu sklanjali pred njim. On je samo tumarao bez određenog cilja i ništa nije govorio. Najodvažniji mu priđoše, pitajući ga što mu se to dogodilo, ali ne dobiše nikakav odgovor.

Stranac je samo šutio i kao da ih nije ni vidio, zurio u prazno. Bijaše obučen u istu onu odjeću, koja ga je čekala na obali rijeke. Danju je tumarao ulicama grada, a noću se skrivao po špiljama uz rijeku. I tako prođe nekoliko godina, a onda se jednoga dana zaputi negdje prema sjeveru uz rijeku i niko ga više nikada nije vidio. Ostao je samo prisutan u pričama na sijelima, i to u onim kasnim satima, kada se i započinju prepričavati one najzagonetnije stvari.

Legenda se proširila i izvan Mostara pa su mnoge rijeke u drugim gradovima, ne samo Neretva, na današnji dan puste.

Prvoslavci i vjernici islamske vjeroispovijesti Ilindan, odnosno Aliđun, obilježavaju 2. augusta te također izbjegavaju kupanje u rijekama na taj dan.