Oduševili ljude
122

Neno počastio Sašu Magazinovića ukusnim sendvičem, a onda progovorili o vrlo važnoj temi za BiH

D. J.
Screenshoot: Instagram
Screenshoot: Instagram
Poznati food bloger Neno Svjetlanović u svom posljednjem videu ugostio je zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sašu Magazinovića kako bi zajedničkim snagama ukazali na važnost ukidanja poreza na doniranu hranu.

Neno je naprije pripremio grilled cheese sendviče za koje je koristio, između ostalog, hljeb od jučer i maslac koji je pred istekom roka. Kako je objasnio, da ih on ili neko drugi nije kupio, te namirnice bi bile bačene ili uništene jer ih je trgovačkim centrima zbog PDV-a na doniranu hranu jeftinije baciti ili uništiti nego donirati onima kojima je najpotrebnija.

"I ne samo hrana koju si ti kupio nego i hrana u vrijednosti od skoro 130 miliona KM godišnje ili preračunato u obroke više od 700.000 obroka dnevno", nadovezao se Magazinović.

"Već sam radio video za kampanju 'Niko Gladan Niko Sam', ali se moje zalaganje naravno ne zaustavlja na tom jednom klipu. Moje kolege i ja pratimo proces ukidanja poreza na doniranu hranu i redovno skrećemo pažnju na ovu temu. Izrazito sam osjetljiv na gladne ljude kojih nažalost ima puno, kao i na bacanje hrane. Zakon o oslobađanju donirane hrane od PDV-a je na dnevnom redu u srijedu, 7.6.2023. Kako nam vi možete pomoći? Jednostavno pričajte o ovom problemu i držite fige", poručio je Neno ispod videa, a njegovi pratitelji pohvalili su dvojac jer skreću pozornost na vrlo važnu temu.

Iako je Neno istaknuo kako u ovom videu recept nije najvažniji, ipak ga je podijelio za one koji ga žele isprobati.

Recept:

Hljeb po vašem izboru. Ja preferiram sourdough, iako mnogi vole neutralniji hljeb.

  • 140 g sira po vašem izboru, samo nek se topi (ja sam koristio Gaudu i Emental)
  • 50 g putera
  • 150 g trgane junetine

Pripremu sendviča možete pogledati u videu iznad.