Tužna sudbina medvjedice Katje
0

Nekad su joj aplaudirali a sad živi u zahrđalom autobusu

FENA
Već dvije godine 36-godišnja medvjedica koja je nastupala tokom moskovske Olimpijade 1980. godine drži se s ostalim životinjama povučenim iz cirkusa u starom zahrđalom autobusu parkiranom u predgrađima St. Petersburga.

Aktivisti za prava životinja tvrde da životinje dobijaju samo minimalnu pomoć u svom skučenom i zagušljivom kavezu, prenosi AP.

Medvjedica Katja bila je dugodišnja zvijezda državnog cirkusa St. Petersburga Fontanka, gdje su iz noći u noć ona i još jedan medvjed oduševljavali djecu vozeći se na motociklu u krug.

Tokom Ljetne Olimpijade 1980. godine, medvjedima je aplaudiralo na hiljade ljudi na ceremoniji otvaranja nogometnog turnira u St. Petersburgu, tada nazivanom Lenjingrad. Katja je također nastupala u dva filma koja su prikazivana u 1980-im godinama.

Od njenog povlačenja 2009. godine, Katja i ofarbani autobus u kojem je ona nekada putovala s cirkusom nisu napuštali parking u blizini prometnog autoputa. Ostarjela medvjedica provodi duge dane iskačući i uskačući u svoj kavez i pokušavajući da pregrize zahrđale metalne rešetke svojim istrošenim i požutjelim zubima.

Desetine ostalih cirkuskih životinja, koje više ne nastupaju radi starosti, također žive u zagušljivim kavezima smještenim unutar autobusa i u minibusu parkiranom u blizini.

Neke se povremeno izvedu u pratnji fotografa kako bi se slikale s djecom i turistima. Ostale se nikada ne peru niti ih pregledaju veterinari, tvrde aktivisti za prava životinja.

"One se ne mogu kretati normalno i počinju luditi", izjavila je Zoja Afansjeva iz grupe Vita za zaštitu prava životinja dok je stajala pored Katjinog usijanog autobusa na toplom ljetnom danu.

"Očigledno se o njima vodi briga, ali ne češće od jednom dnevno, i ta briga je iz predostrožnosti jer je zadah na ovom parkingu nepodnošljiv", kazala je Afanasjeva.

Medvjedica Klava dijeli tijesni kavez s veprom Pašom. Ptice s atrofiranim mišićima žive u blizini mačaka.

Direktor cirkusa Viktor Savrasov izjavio je da se o životinjama vodi briga i da bi Katjina sudbina bila kudikamo gora da je njena trenerica pristala da se životinja uspava.

"Štagod se desilo, ona je neće napustiti", izjavio je on o penzionisanoj trenerici Nataliji Arhipovoj, koja još obilazi Katju kako bi je nahranila.

Aktivisti za prava životinja dugo urgiraju kod ruske vlade da osnaži zakone za zaštitu životinja.