Majstor za makete
280

Muhiba Toromanović pravi minijaturne kuće i džamije od običnih štapića za ražnjiće

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Ljubav prema rukotvorinama za Muhibu Toromanović iz Cazina bila je povod da u njenom domu nastane čitava kolekcija maketa starih bosanskih kuća, džamija i drugih predmeta koji za nju predstavljaju neprocjenjivu vrijednost.

Tridesetšestogodišnja šnajderica iz cazinskog naselja Gornja Koprivna bavi se izradom maketa objekata i predmeta i to, ni manje ni više, nego od štapića za ražnjiće. Ljubav prema rukotvorinama, govori, nastala je na čudan način.

"Suprug se prvi počeo baviti ovim poslom, međutim nakon nekog vremena odustao je od te namjene. U tom periodu ja sam uradila jednu malu maketu, dobro je ispala, te mi se to jako svidjelo i odlučila sam se i dalje baviti tim poslom", priča Muhiba za Klix.ba.

Ona ističe da svoje makete izrađuje od štapića za ražnjiće i ljepila D3, kao i od drugih materijala i elemenata za koje smatra da bi se dobro uklopili i ugradili u njen projekat.

"Za izradu manje džamije potrebno je između mjesec i mjesec i po dana rada, dok je za veću maketu, primjerice kakva je maketa cazinske džamije Puškari, potrebno oko četiri mjeseca rada. Ulaganja nisu velika, ali je zaista potreban veliki trud i strpljenje u ovom poslu", kaže Muhiba.

Unutar džamije urađen je čitav enterijer, rasvjeta, a čak ima mogućnost puštanja ezana putem mp3 zvučnika.

"Materijal za 'gradnju' većinom nabavljam po trgovinama. Planiram se i dalje baviti ovim poslom, a već imam u planu raditi jednu džamiju. Jednostavno sam željela uraditi nešto korisno u životu, a istovremeno mi to pričinjava zadovoljstvo i uživam dok radim makete. Svakako, nije na odmet ukoliko se nešto pritom i zaradi", kaže za kraj Muhiba.