Povodom 40. godišnjice
80

Mitsubishi, Mizuno i Hoodie: Znate li da veza između ZOI '84 i Japana još uvijek traje?

L. R.
Koje su poveznice između ZOI '84 i Japana?
Koje su poveznice između ZOI '84 i Japana?
Na 80. sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta koja je održana 18. maja 1978. godine u Atini, donesena je odluka da će Sarajevo biti domaćin ZOI 1984., dok je u užoj konkurenciji bio japanski grad Sapporo, koji je tada osvojio samo tri boda manje. No, to nije jedina poveznica između sarajevske olimpijade i Japana.
Postoji još nekoliko poveznica između Japana i održavanja ZOI '84 u Sarajevu.

Japanska tvrtka Mizuno bila je zadužena za proizvodnju baklji koje su se specijalno pravile za potrebe sarajevske olimpijade, a na originalnim primjercima možete se vidjeti ugravirano ime ove tvrtke te prepoznatljivi logo ZOI '84 i naravno riječ "Sarajevo". Ove baklje koristile su se za paljenje olimpijskog plamena na Koševu.

Zanimljivo je i da je japanski proizvođač automobila Mitsubishi Motors izabran kao jedini službeni snabdjevač putničkih automobila i 4WD kola za ZOI '84. Tako su Mitsubishi Pajero i Mitsubishi L300 AWD služili za potrebe prevoza na planinama gdje su se održavale ZOI '84.

Neka od ovih vozila još uvijek se koriste, a u Sarajevo je nedavno stigao i originalni Mitsubishi L300, kojeg su u čast godišnjici olimpijade Zagrepčani Marta i Berislav restaurirali u samo tri mjeseca. Dakle, kombi star 40 godina, u funkciji je i danas, a fascinantno je i kako je originalna naljepnica na vjetrobranu gotovo u potpunosti izdržala sve ove godine.

Također, u Historijskom arhivu Sarajeva možete pronaći japanske novine koje su tada oduševljeno pisale o Vučku, ističući kako je on u Jugoslaviji simbol zime te da je to prva maskota koja je izabrana glasanjem i to sa 40 posto glasova.

Japanski novinari (Foto: Japan tv crew press)
Japanski novinari (Foto: Japan tv crew press)

Inače, prilikom rada u Sarajevu, japanski novinari bili toliko tihi, da su zaposlenici javnog servisa pomislili da ništa ne rade.

No, veza između sarajevske olimpijade i Japana, još uvijek traje. Tačnije, postoji veza između Sarajeva i Sappora još na jedan način.

Bh. brend Hoodie (Foto: Hoodie)
Bh. brend Hoodie (Foto: Hoodie)

Naime, bh. brend Hoodie nedavno je predstavio dio najnovije kolekcije posvećenu 40. godišnjici ZOI-a, a koja se također može kupiti i u Sapporu.

"Hoodie Future Legacy je oficijelna kolekcija Olimpijskog muzeja Sarajevo, koja simbolizira zajedničku strast prema našem gradu Sarajevu čime smo spojili prošlost, sadašnjost i budućnost našim modnim potpisom. Ovo nije outfit, ovo je komad Sarajeva", poručili su iz ovog brenda.