Akcija u Coloradu
88

Los koji je nosio tešku automobilsku gumu oko vrata konačno oslobođen tereta

B. T.
Los godinama nosio gumu (Foto: CPW NE Region)
Los godinama nosio gumu (Foto: CPW NE Region)
Zvaničnici za brigu o divljim životinjama u Coloradu saopćili su da je "neuhvatljivi" los, koji je dugo lutao brdima s automobilskom gumom oko vrata, konačno oslobođen tog tereta.

Los je oslobođen nakon niza neuspješnih prošlosedmičnih napora da bude uhvaćen i da mu pomognu.

Službenici nadležne agencije morali su poprilično odrezati njegove rogove kako bi uklonili gumu, koju nikako nisu mogli presjeći.

"Htjeli smo prerezati gumu i ostavizi rogove, ali situacija je bila takva da smo mu morali pomoći na bilo koji način", rekao je policajac Scott Murdoch.

On i njegov kolega policajac Dawson Swanson procijenili su da je los oslobođen gume i krhotina koje su se nalazile u njoj, što je ukupno težilo oko 16 kilograma..

Swanson i Murdoch bili su iznenađeni kada su vidjeli da je vrat životinje u dobrom stanju nakon dvije godine pod ovakvim teretom.

"Dlaka se malo zapetljala i imao je jednu malu otvorenu ranu, ali osim toga, životnja je izgledala dobro", rekao je Murdoch, piše The Guardian.

Službenici za brigu o divljim životinjima prvi su put uočili losa u julu 2019. godine.

Navode da su vidjeli jelene, losove, medvjede i druge divlje životinje kako su se zapetljali u brojne predmete, uključujući ljuljačke, viseće mreže, konopce za veš, nogometne golove i odbojkaške mreže…